Gyakran ismételt kérdések

Egy ügynökmentes ingatlanportál, nincs másik ilyen itthon - ügynök nélkül átláthatóbb, hatékonyabb, kényelmesebb az ingatlan-adásvétel, és nem utolsó sorban jelentősen kevesebb költséggel is jár. A Ketzo-n ingyen hirdetnek az eladók, az érdeklődők pedig a tulajdonosok által feltett ingatlanok között válogathatnak. Vételi szándék esetén a két fél közvetlenül egymással egyeztet, és az ingatlan megtekintését is harmadik fél kizárásával intézhetik, így minden folyamat közvetlenül az eladó és a vevő között történik. 

A Ketzo az első és egyetlen olyan hazai ingatlanportál, amely hirdetések mellett online chatfelületet is biztosít.

A Ketzo a külföldön már jól működő és sikeres FSBO (For Sale By Owner) mechanizmusra épül. 

 

A Ketzo-n minden egy helyen van, amire a hirdetőknek és az érdeklődőknek szüksége van ahhoz, hogy egymásra találjanak, és megtegyék a közös lépéseket az adásvételi szerződés aláírásáig, mindezt ügynökök bevonása nélkül. Ezért ingatlanügynök közreműködésére nincs is szükség. Mindezek miatt, és felhasználóink védelme érdekében az ingatlanügynököket az oldal használatából kizártuk.

 

A Ketzo-n közvetlenül lehet vételi ajánlatot tenni vagy elfogadni, és szerződéskötési időpontot egyeztetni, amihez ügyvédi segítséget is nyújtunk. Ügyvédeinkkel itt, a weboldalon lévő chaten bármikor lehet egyeztetni. Az eljáró ügyvéd díja benne van a fix összegű tranzakciós díj-ban, ezt a vevő a vételi ajánlat elfogadása alkalmával téríti meg. Ezen kívül a Ketzo használata a hirdetés feladásától az adásvételi szerződés létrejöttéig ingyenes. Ez így elég tervezhető, nem? 

 

A Ketzo-n egyelőre a Budapesten és az agglomerációban található ingatlanok láthatók, jelenleg csak az itt található ingatlanokat tudjátok hirdetni, de folyamatos bővítéssel azon vagyunk, hogy hamarosan az egész országot lefedjük. Mert a Ketzo mindenhol jól jön...

Ha elolvastad a „Mi a Ketzo?” kérdésre a válaszunkat, akkor talán nem is az a fogós kérdés, hogy „Miért a Ketzo?” hanem az, hogy „Miért ne a Ketzo?” 

 

A Ketzot leginkább azért érdemes választanod, mert itt mindent úgy és akkor csinálhatsz, amit és amikor akarsz – ügynökök beleszólása, közreműködése nélkül. A mi segítségünkkel minden folyamat gyorsabban, könnyebben fog menni, és – nem mellékesen – anyagilag is sokkal jobban jársz. 

Abszolút jó, ha regisztrálsz, mert a weboldal használata csak így lesz teljes körű. Regisztráció nélkül csak korlátozott tartalmat érsz el. Például csak regisztráció után tudsz ingyen feladni hirdetést, de regisztrációhoz kötött a hirdetések közötti böngészés, az online chat eladókkal, érdeklődőkkel, a vételi ajánlat adása és fogadása, az ügyvédi szolgáltatások, az ingatlan adásvételt segítő infók, tippek, tájékoztatók elérése. Szóval elég sok minden. Úgyhogy regisztrálj.

 

Ami miatt igazán fontos nekünk a regisztráció: ezzel tudjuk kiszűrni az ingatlanügynököket! A regisztráció során a felhasználóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy nem ingatlanügynökök, és nyilatkozatukkal egyúttal elfogadják, hogy ha mégis akként viselkednek, az ÁSZF 5.3. pontja alapján 7.500.000,- Ft összegű kötbérfizetésre kötelezhetők. Ha ilyen tevékenység gyanúja merül fel az oldal használói körében, azt a „Jelentés” gombbal tudod felénk jelezni, és mi rögtön megvizsgáljuk az esetet.

Röviden: igen. Ahhoz, hogy a weboldal szolgáltatásait csakis a saját vagy hozzátartozójuk ingatlanát hirdető és az ingatlanok iránt érdeklődő magánszemélyek vehessék igénybe minden regisztrálónak nyilatkoznia kell, ami csak egy kattintás. 

 

Ha egy regisztrált felhasználó mégis ügynökként viselkedik az oldalon, ő az ÁSZF 5.3. pontja alapján 7.500.000,- Ft összegű kötbérfizetésre kötelezhető. Ha ilyen tevékenység gyanúja merül fel az oldal használói körében, azt a „Jelentés” gombbal tudod felénk jelezni, és mi megvizsgáljuk az esetet.

Részletes adatok, fotók feltöltésével – ingyenesen! Egyszerű és gyors a folyamat, egy kérdőív kitöltéséhez hasonlít. Regisztrált felhasználóként, a bejelentkezés után a fejlécben található „Ingyen hirdetek” menüpontra kattintva adhatod fel ingatlanhirdetésedet. 

 

A hirdetés kiemeléséért vagy előrébb sorolásért sem tudsz külön fizetni, az oldal algoritmusa a minél több információval feltöltött hirdetéseket automatikusan előrébb sorolja a keresési találatokban... szóval megéri jó alaposan és részletesen kitölteni az adatlapot.

 

Fontos: a Ketzo-n egyelőre csak olyan ingatlant tudsz hirdethetni, ami Budapesten vagy annak vonzáskörzetében, az agglomeráció-ban található.

 

 

 

 

 

 

Tudjuk, elsőre furának tűnhet, hogy ilyen részletes adatfeltöltést kérünk, de ezt az átláthatóság érdekében tesszük. A Ketzo-n például a helyrajzi számot azért kötelező megadni, mert így a vevő egyből le tudja kérni az ingatlan adatlapját, és ezzel azt is el tudjuk kerülni, hogy valaki duplikálja a hirdetését, és tisztességtelen előnyhöz jusson a többi hirdetővel szemben: egy helyrajzi számhoz csak egy hirdetés tartozik. 

 

Az alábbiakban összeszedtük neked, mely adatokat kell megadnod ahhoz, hogy a Ketzo-n hirdethess:

 • Az ingatlan címadatai: a helyrajzi szám és pontos cím (városrésszel együtt). Ez a hirdetés és az arra adható vételi ajánlat alapja, ezért is fontos, hogy pontosan töltsd ki. A helyrajzi szám biztosítja a többi hirdetéstől való megkülönböztethetőséget és garantálja azt, hogy minden ingatlan csak egyszer, egy hirdetésben legyen fent az oldalon. A részletes cím (utca, házszám) alapján az érdeklődők a térképes keresőben meg tudják nézni az ingatlanod helyét, ami nekik kiemelten fontos. A pontos címet a helyrajzi számmal együtt kötelező kitöltened, de priváttá is teheted, ilyenkor  csak a város (városrész) és kerület látható az adatlapon, a többi adat nem, ezeket egyedileg adhatod meg később a chatfelületen az ingatlanod iránt érdeklődőknek.
 • Alapadatok: az ingatlan típusa, mérete, a szobák száma. 
 • Fotók az ingatlanról: legalább egy fotót szükséges feltöltened a hirdetésedhez, de bármennyi, egyenként legfeljebb 5MB méretű fotót is feltölthetsz. A képeken felirat, logo, weboldalcím, telefonszám nem szerepelhet (a Ketzo Általános Szerződési Feltételei alapján). A feltöltött képeken vízjel-szerűen a Ketzo logó fog megjelenni. A képeket tetszés szerint módosíthatod, sorrendjüket átmozgatással változtathatod, de mindig az első helyen szereplő kép lesz az alapértelmezett fotó, ami a hirdetés mellett megjelenik.
 • Az ingatlan neve és ára: hirdetésednek egyedi elnevezést adhatsz, a vételárat forintban határozhatod meg.

 

Fontos: az adataid egy részét elrejtheted, ha nem akarod mindenki számára láthatóvá tenni, de ezt azért sem tanácsoljuk, mert minél több dolgot tudhatnak meg az ingatlanodról az érdeklődők, annál jobban be tudják lőni, hogy a te ingatlanod-e az, amit keresnek. 

Nem. A Ptk. szerinti hozzátartozóid ingatlana is mehet a Ketzo-ra – amennyiben erre téged meghatalmaznak. De csak a hozzátartozókét kezelheted! Ha másét tennéd fel, azzal ügynöki tevékenységet végeznél, ami minden esetben magas összegű kötbérfizetési kötelezettséggel jár. (Nyilatkoznod kell, tulajdonos vagy-e, vagy meghatalmazott hozzátartozó.)

   

Hirdetéseidet bármikor megtekintheted, szerkesztheted a weboldal jobb felső sarkában található kerek zöld ikonra (monogramodra vagy feltöltött fotódra) kattintva. Egyébként folyamatosan adunk tippekket, hogyan használd a lehető leghatékonyabban az oldalt hirdetőként. 

 

Ha fent van a hirdetésed, az adatlapjára kattintva, statisztika alapján követheted nyomon, hogy egy adott időszakon belül hány érdeklődő nézte meg a hirdetésedet. Csak te látod ezt a statisztikát, senki más.

A Ketzo az első és egyetlen olyan hazai ingatlanportál, amely hirdetések mellett online chatfelületet is biztosít. Ezen eladóként és vevőként is gyorsan, hatékonyan, közvetlenül kommunikálhattok. Az online chat folyamatosan működik, bármikor fel lehet menni rá, és nem függ nyitvatartási időtől vagy harmadik fél (ügynök) elérhetőségétől. 

 

Az ingatlanhirdetések jobb oldalán van a „Kapcsolatfelvétel az eladóval” gomb, erre kattints, és egyből nyílik a chat-ablak. Biztos használtál már ilyesmit. Ez is olyan. 

 

A „csevegéslistában” egymás alatt lesznek azok a felhasználók, akikkel már felvetted a kapcsolatot, szóval könnyű átlátni a folyamatban lévő levelezéseket. A csevegéslista külön-külön tartalmazza azokat a beszélgetéseket, amiket saját hirdetéseddel kapcsolatban eladóként folytatsz, és azokat is, amiket érdeklődőként, vételi szándékkal te kezdeményeztél.

 

A chat funkciót a weboldal jobb felső sarkában található kerek zöld ikonra (monogramodra) kattintva éred el.

Amikor hirdetést adsz fel a Ketzo-n, az ingatlan legfontosabb adatait szükséges megadnod legalább egy fénykép feltöltésével, és az ingatlan tulajdonosának néhány személyes adatát azért, mert a vevőktől érkező vételi ajánlat az ő nevére fog szólni. Hirdetésfeladáskor a kötelező adatokat kis kék csillag jelöli, ezek kitöltése nélkül nem tudod feltölteni a hirdetésedet. A kötelezően kért személyes adatokról viszont fontos tudnod, hogy azokat senki nem fogja látni sem a hirdetésben, sem a vételi ajánlattétel során, kizárólag csak az adásvételi szerződésben fog majd megjelenni a vevők számára.

 

Sikeres hirdetésfeladáskor az ingatlanhirdetésed rögtön „ajánlatképes” címkével jelenik meg, vagyis az érdeklődők fel tudják venni a kapcsolatot veled a chaten keresztül és vételi ajánlatot is tudnak tenni az ingatlanra. Hirdetésed adatait sokkal részletesebb információkkal is bővítheted rögtön a hirdetésfeladás után, és a hirdetésfeladáskor kitöltött kötelező alapadatokon is bármikor módosíthatsz, ha szükséges. A kötelező adatok közül azonban ha bármit úgy törölsz, hogy a kötelező alapadat hiányos vagy kitöltetlen marad, akkor hirdetésed „nem ajánlatképes-”re változik, és mindaddig nem tehető rá vételi ajánlat, valamint nem küldhető rá közvetlen üzenet a chaten, ameddig a hiányos vagy hiányzó alapadatot újra ki nem töltöd.

 

Vételi ajánlat vagy ellenajánlat elfogadásakor hirdetésed szintén nem ajánlatképesre változik, mivel elfogadott ajánlat esetén újabb ajánlat már nem tehető a hirdetésre.

Gyorsan, egyszerűen, és amikor neked megfelel. A jobb felső sarokból lévő profil menüpontban az összes személyes adatod megadhatod előre, így könnyebb lesz hirdetést feltenned, és ajánlatot is egyből tehetnek az érdeklődők. Azt is megteheted, hogy nem töltöd ki ezeket előre, ilyenkor egyedileg tudod megadni minden ajánlattételnél és hirdetés feladásánál az adataid. Ami a legfontosabb: senki sem láthatja az oldalon megadott személyes adataid, amíg ajánlattételre és annak elfogadására nem került sor!

Miután úgy döntöttél, hogy megvásárolnád az adott ingatlant, a Ketzo-n közvetlenül az eladónak tehetsz vételi ajánlatot, mely kötelező érvényű, tehát ha az eladó elfogadja, kötelesek lesztek megkötni az adásvételi szerződést. Ez mindkettőtök érdekét védi a másikkal szemben, és biztonságot nyújt addig, amíg nem írjátok alá ügyvéd előtt a szerződést.  

 

Az ajánlattételhez először is kattints a hirdetés jobb oldalán található "Ajánlat küldése" gombra. A vételi ajánlatban az ingatlan adatait (hirdetés azonosító, pontos cím és helyrajzi szám, alapterület) és az eladó személyes adatait a rendszer automatikusan kitölti, így ezzel nincs semmi dolgod. 

 

Ha a felhasználói profilodban korábban már rögzítetted a személyes adataid, akkor a rendszer ezeket is automatikusan tölti, és ha ez még nem történt meg, az sem baj, hiszen ezeket közvetlenül, a vételi ajánlatban is kitöltheted. Fontos, hogy az ajánlattételben mindig a személyes okmányaidban lévő, érvényes adataid szerepeljenek. 

 

A vételi ajánlat formaszövegét a Dokumentumtárban előzetesen is megnézheted. Baloldali sávjában a kitöltendő adatokat és feltételeket találod, jobb oldalon pedig az ajánlat teljes szövege jelenik meg. A kitöltendő adatok közül a személyes adatok mellett a legfontosabb az ajánlott vételár és a fizetési ütemezés. Az ajánlott teljes vételárat forintban adhatod meg, és egy vagy több fizetési részletre bonthatod. Foglalót – amelynek összege a vételárba beszámít – csak a szerződéskötés napján adhatsz az eladónak, de a vételi ajánlatban ezt az összeget is külön megadhatod. Fizetési részletből egyet vagy többet is választhatsz, mindegyikhez összeget és fizetési határidőt is kell rendelned. 

 

Ha a vételár kifizetéséhez ingatlanhitelt veszel igénybe, azt az adott részletnél való bejelöléssel jelezheted, de ne felejtsd el, hogy ez mindig csak az utolsó részlet(ek)et érintheti, hiszen a banki hitelnél a hitelösszeg folyósítására csak az önerő kifizetése után kerülhet sor. Így ha valamelyik részletnél bejelölöd, hogy azt hitelből finanszírozod, akkor azt már csak újabb, hitelből fizetendő részletek követhetik. A fizetési részleteknek és a foglaló összegének együtt pontosan ki kell adnia a vételár teljes összegét, eltérés esetén hibaüzenet figyelmeztet az ajánlat kitöltésekor, hogy jobban kimatekozd az összegeket. 

 

És akkor jöhet a lényeg, amire mindenki vár: a birtokbaadás időpontja. A vételi ajánlat erre egy egységes feltételt tartalmaz: legkésőbb az utolsó vételárrészlet kifizetését követő 5. napon belül kell rá sort kerítenetek. Persze egy másik időpontban is megállapodhattok, de ezt majd csak az adásvételi szerződésben tudjátok rögzíteni, a vételi ajánlatban még nem.

 

Javasoljuk, hogy ajánlattétel előtt alaposan nézd át a lekért tulajdoni lapot és az abban foglalt terheket (pl. szolgalmi jog, jelzáloghitel, stb.), hiszen ezek tudomásul vételével teszed az ajánlatot is. Természetesen a vételi ajánlat feltétele, hogy a tulajdonjog átruházásának időpontjában az ingatlan per-, teher- és igénymentes legyen, így az ingatlan tulajdon- és birtokátruházásának nem lesz akadálya. Mindezt az ajánlat szövege is tartalmazza.

 

Az is jó ötlet, ha az eladóval megállapodtok, melyek azok az ingatlanban található tartozékok, amelyek az adásvétel részét képezik, és ha ezeket a vételi ajánlatban is felsorolod, akkor az értéküket a vételár is tartalmazni fogja. Az adásvételi szerződés megkötése előtt az ügyvéddel érdemes arról is egyeztetnetek, hogy az ingatlannal együtt megvásárolni kívánt ingóságok közül mit és milyen értékben tartalmazzon a vételár, mit nevesítsetek külön a szerződésben, vagy miről készüljön inkább – az ingatlanügylettől függetlenül – külön adásvételi szerződés. 

 

Az ajánlattétel napján érdemes lekérned egy aktuális tulajdoni lapot a földhivatali nyilvántartásból, hogy az ingatlanra vonatkozó összes lényeges adatot (a helyrajzi számot, a tulajdonosok személyét, az ingatlan terheit stb.) ellenőrizni tudd. Tulajdoni lapot a legegyszerűbben az interneten keresztül tudsz lekérni az ingatlanhirdetésben megjelölt, vagy a hirdetővel közvetlenül egyeztetett helyrajzi szám alapján az ügyfélkapudon keresztül, az alábbi helyekről:

 

És akkor már csak egy dolog van hátra: a tranzakciós díj. A vételi ajánlat kiküldésekor egyszeri, fix összegű tranzakciós díj zárolására kerül sor a bankszámládon, ami az OTP SimplePay biztonságos fizetési oldalon a bankkártya adataid megadásával történik. 

 

És ha ez is sikeresen megvolt, az ajánlatod elküldésre kerül az eladó részére, a tranzakcióról pedig regisztrált e-mail címeden tájékoztató e-mailt kapsz a SimplePay rendszertől és a Ketzo-tól is.

Mint minden szolgáltatásnak, így a Ketzo által nyújtott kényelmesebb, gyorsabb és közvetlen ügymenetnek is ellenértéke van, a mi esetünkben ez a tranzakciós díj, amit a vevő az eladónak tett vételi ajánlata elfogadásakor fizet ki az OTP SimplePay fizetési rendszerén keresztül. 

 

Ez az egyetlen költség, amely a Ketzo használata során felmerül, összege pedig egyszeri, bruttó fix 250.000,- Ft, ami tartalmazza az adásvételhez szükséges ügyvédi eljárás díját is. Ha utánaszámolsz annak, hogy ezért az összegért cserébe mennyivel kevesebb kellemetlenség és plusz költség fog az adásvétellel együtt járni (ingatlanhirdetések összege, ügynöki jutalék (a piacon megszokott 3-6%+ÁFA), külön ügyvédi jutalék (a piacon használt 0,5-1%+ÁFA, stb.) - melyek a vevőt és az eladót egyaránt terhelik, hiszen beépülnek az ingatlan árába – akkor látni fogod, hogy a Ketzo mindkét fél számára win-win megoldás.  

 

Az adásvételi szerződés megkötésével kapcsolatban az ügyvéd előtti eljárás során felmerülhetnek persze további költségek is, de ezek már nem közvetlenül a Ketzo szolgáltatásaihoz kapcsolódnak. Hogy miről van szó pontosan? Nézz utána a következő pontban! 

A leggyakoribb plusz költség a földhivatali bejegyzés díja, ami minden önálló helyrajzi szám alatti ingatlanra vonatkozik, és 6.600,- Ft-ba kerül. Ezt az illetékes földhivatal számára kell befizetnie az eljáró ügyvédnek a bejegyzési kérelem beadásakor. Emellett az adásvételi szerződés elkészítéséhez egy 1.000,- Ft értékű nem hiteles tulajdoni lap másolatra van szüksége az ügyvédnek, majd az adásvételi szerződés megkötésének napján egy 3.600,- Ft díjú hiteles tulajdoni lap másolatot is le kell kérnie az ingatlannyilvántartásból a közhiteles adatok ellenőrzéséhez. Ez a három kötelező költség együttesen 11.200,- Ft eljárási költséget jelent, amit vevőként az adásvételi szerződés megkötésének napján, a választott ügyvéd számára készpénzben vagy átutalással szükséges megfizetned. 

 

Ha az ingatlannal együtt olyan garázst, beállót vagy tárolót szeretnél megvásárolni, ami külön helyrajzi számon szerepel az ingatlannyilvántartásban, akkor helyrajzi számonként további 11.200,- Ft pluszköltséget szükséges megfizetned az adásvételi szerződések megkötésekor közvetlenül az eljáró ügyvédnek. Az ügyvéd munkadíját azonban ez nem érinti, mivel a már kifizetett tranzakciós díj tartalmazza az ingatlanhoz tartozó, de külön helyrajzi számon szereplő elyiségek adásvételi szerződésének elkészítését is, így további költség a Ketzo felé ebben az esetben sem merül fel.

 

A Vevőnek és az eladónak is lehetősége van arra, hogy az adásvételi szerződés előkészítése során olyan egyéni kérést vagy feltételt irasson a szerződésbe, ami a vételi ajánlat tartalmán és az azt szerződésbe foglaló alapvető ügyvédi szolgáltatáson túlmutat (tipikus példa erre a haszonélvezeti jog alapítása, ingóságokra vonatkozó adásvételi szerződés, ingatlan vagy más érték beszámítása a vételárba). Az ilyen jellegű igény változtatási kérelemnek minősül az eljáró ügyvéd felé és plusz ügyvédi munkadíjjal jár. 

 

A Ketzo itt is a költséghatékonyságra törekszik, ezért a mi ügyvédeink mindig igyekeznek díjmentesen megoldani a változtatási kérelmeket, amennyiben azok átvezetése az alapvető ügyvédi szolgáltatáson túli másfél órán belül lehetséges. 

 

Ha az egy adott ügylethez kapcsolódó változtatási kérelmeknek az adásvételi szerződésbe való foglalása meghaladja az alapvető ügyvédi szolgáltatáson túli 1,5 óra időkeretet, akkor az eljáró ügyvéd az általa készített időkimutatás alapján 18.000,- Ft + ÁFA összegű ügyvédi óradíjjal számolt többletdíjként jogosult azt számodra kiszámlázni.

 

A tranzakciós díj az ügyvédi alapszolgáltatások díját tartalmazza, amely nem terjed ki az ingatlan-adásvételhez kapcsolódó speciális eljárások lefolytatására. Mi minősül speciális eljárásnak? Például az, amikor az ingatlan vagy a szerződéskötéssel érintett személyek jogi helyzetéből eredően az adásvétel nem bonyolítható le az ügyvédi alapszolgáltatás keretében, hanem az adásvétel megvalósulásához további nyilatkozat, hatósági engedély vagy igazolás beszerzése szükséges. Így speciális eljárásnak minősül:

 • Kormányhivatali engedély beszerzése harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező külföldi vevő részére;
 • Gyámhivatali engedélyezési eljárás;
 • Műemléki védettségű ingatlan tulajdonjogának átruházása esetén a törvényben meghatározott elővásárlásra jogosultaktól az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos nyilatkozatok beszerzése;
 • Bármely egyéb elővásárlásra jogosulttól az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos nyilatkozatok beszerzése;
 • Bármely egyéb, az ingatlan-adásvétel során (az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés, vagy banki hitelügyintézés miatt) szükségessé váló hatósági eljárás lefolytatása vagy más igazolás beszerzése (pl. fennmaradási engedély beszerzése, épületfeltüntetés, ingatlan-nyilvántartási elírás vagy hiányosság kezelése, természetbeni cím és ingatlan-nyilvántartási cím egyezőségének hiánya esetén hivatali igazolás beszerzése a természetbeni cím igazolására stb.).

 

Speciális eljárás szükségessége esetén eldöntheted, hogy azok lefolytatását magad intézed, vagy egyedi megállapodás keretében megbízod ezzel az eljáró ügyvédet.

 

Az általad kifizetett egyéb költségekről és díjakról is minden esetben számlát kapsz. Az adásvétel folyamán eljáró ügyvéd részére kifizetett költségek közül a hiteles tulajdoni lap díjáról, valamint a változtatási kérelmek és speciális eljárások miatt felmerülő többletköltségekről az eljáró ügyvéd állít ki számlát a nevedre, míg az eljárási költség részét képező ingatlannyilvántartási bejegyzés díjáról az illetékes földhivataltól kapod majd a számlát.

Először is, hadd gratuláljunk! Ha már az ügyvéd kiválasztásánál tartasz, akkor ez azt jelenti, hogy a Ketzo felhasználójaként sikeres vételi ajánlatot adtál vagy fogadtál el! Innen már csak egy lépés az adásvételi szerződés: időpontot kell foglalnod, melyben az adásvételt lebonyolító ügyvéd előtt megtörténhet az aláírás.

 

Fontos! A vételi ajánlat kötelező érvényű ereje miatt köteles vagy a másik féllel az adásvételi szerződést megkötni, és ezért mindketten felelősséggel tartoztok egymásnak. A vételi ajánlat elfogadásától 15 napotok van, hogy a Ketzo-n kiválasszátok az adásvételben eljáró ügyvédet, és időpontot foglaljatok az online naptárban.  

 

Az ügyvédválasztás folyamatát mindig a vevő kezdi meg, az általa kiválasztott helyszínt és időpontot a Ketzo automatikusan továbbítja az online chat-en az eladónak jóváhagyásra, mert csak az általa is visszaigazolt időpont kerül be végleges foglalásként az online naptárba. Ha az eladónak a javasolt időpont nem megfelelő, elutasíthatja azt, ekkor a vevőnek újabb időpontot és helyszínt szükséges javasolnia. Az időpont kiválasztására és elfogadására az elfogadott vételi ajánlattól számított 15. nap éjfélig van lehetőségetek. 

 

Az ügyvédek időpontjait tartalmazó online naptárt több módon is elérheted. A vételi ajánlat elfogadásakor a weboldalon megjelenő értesítés mellett a Ketzo-n regisztrált email címedre is kapsz egy tájékoztató emailt a további teendőkről. Ebben az emailben szereplő linkre kattintva közvetlenül az online naptárhoz jutsz, ahol helyszín (cím) alapján választhatsz időpontot a számodra szimpatikus ügyvédhez. Ha a megadott helyszínen és időpontban csak egy ügyvéd érhető el, akkor arra az ügyvédre kell kattintanod ahhoz, hogy a rendszer a választott időpontot és helyszínt előzetes foglalásként rögzítse. 

 

A tájékoztató emailben szereplő linken kívül az online naptárt elérheted a profilodon az Ajánlataim vagy a Chat menüpontban. Az Ajánlataim menüpontban a vevőként adott ajánlataidon belül az „elfogadva” állapotú ajánlatra kattintva foglalhatsz időpontot. A Chat funkción belül pedig a csevegési listádban lévő „Érdeklődöm” listából kell kiválaszdanod azt a csevegést, ami az elfogadott ajánlatra vonatkozik. Ha ez megvolt, a bal felső „Információk” fülre kattintva mehetsz tovább az időpontfoglaláshoz. 

 

A Ketzo ügyvédeit minden hétköznap 8.00 és 20.00 között 2 órás időtartamokban foglalhatod le. Legkorábban a foglalás napjától számított hatodik munkanapra, legkésőbb pedig 60 napra foglalhatsz időpontot. Az általad kiválasztott időpontot, helyszínt és ügyvédet az online naptár rögzíti, és a foglalás adatait az eladónak a chat-en továbbítja. Az eladónak lehetősége van ezt elfogadni vagy elutasítani az értesítést követő nap éjfélig. Ha elutasítja, vagy nem reagál, az előzetes foglalás automatikusan törlődik az online naptárból és újabb időpontot, helyszínt és ügyvédet kell foglalnod. A foglalás véglegesítésére 15 nap áll rendelkezésetekre az elfogadott vételi ajánlattól számítva, ez idő alatt meg kell találnotok a számotokra megfelelő időpontot és helyszínt az adásvételi szerződés megkötésére. A 15 nap alatt a Ketzo-n regisztrált e-mail címetekre rendszeres időközönként figyelmeztető e-mailt kaptok majd, ha még nem sikerült foglalni.  

 

Ha az eladó jóváhagyja az előzetes foglalást, az végleges foglalásként bekerül az online naptárba és már a választott ügyvédetek is látja. Az ügyvéd az online chatfelületen veszi fel veletek a kapcsolatot, hogy a szerződéstervezet elkészítéséhez szükséges adatokat, esetleges kéréseket közvetlenül meg tudjátok beszélni. Az ügyvéd a végleges időpontfoglalást követő második munkanap éjfélig elküldi nektek (és az adásvételi szerződés aláírásában érintett valamennyi fél számára) az adásvételi szerződés tervezetét, amit az aláírásra foglalt időpont előtti munkanapig, tehát összesen 2 munkanapig tudtok megnézni, és ekkor kérhettek változtatást az ügyvédtől. 

  

Időpontfoglaláskor arra figyeljetek, hogy ha a szerződést eladóként és vevőként is többen kötitek, és emiatt a szerződés véleményezése is több ideig tart, vagy egyéni feltételben akartok megállapodni, amit az ügyvéddel előzetesen egyeztetnetek kell, vagy esetleg speciális eljárásnak kell megelőznie a szerződéskötést, akkor ennek megfelelően foglaljatok időpontot, hogy azt később ne kelljen majd módosítani.

Ha már van lefoglalt és visszaigazolt ügyvédi időpontod, akkor az általad kiválasztott ügyvéd számára az érdeklődővel közös chatben tudjátok jelezni, ha az időpont valamiért mégsem megfelelő. A rendszert úgy alakítottuk, hogy az ügyvédeink egyedileg, kívülről is tudnak módosítani időpontot, amiről ugyanúgy visszaigazoló e-mailt kapsz te is, és az érdeklődő is,  ahogy az eredeti időpontról is kaptatok. A lényeg, hogy időpont módosításra nincs lehetőség az online naptáron belül, ezt kívülről, az ügyvéd tudja csak módosítani. 

Ügyvédünk a 2 órás találkozó alatt ismerteti veletek az aláírandó szerződést, ellenőrzi személyes adataitokat és okmányaitokat a kötelező jogi előírásoknak megfelelően, tájékoztat benneteket a szerződés létrejöttével kapcsolatos tudnivalókról és teendőkről, majd átadja számotokra a megfelelő példányszámban előkészített iratokat aláírásra. Azért, hogy minderre kényelmesen és gördülékenyen sor kerüljön, fontos, hogy pontosan érkezzetek az ügyvédhez választott időpontban és érvényes személyi okmányaitokat magatokkal vigyétek. A vevőnek ezen kívül a bejegyzendő helyrajzi számonként szükséges 10.200,- Ft  összegű eljárási költséget (ami a Földhivatal számára befizetendő illeték díját és az e-hiteles tulajdoni lap másolat költségét tartalmazza) készpénzben magával vinnie, hiszen az ügyvédünk is készpénzben fogja az illetékes földhivatalnál befizetni a bejegyzési kérelem benyújtásakor. 

 

Az ügyvédi eljárás díját a vételi ajánlat elfogadásakor kifizetett tranzakciós díj alapesetben tartalmazza, így – ha változtatási kérelemre vagy speciális eljárásra nem kerül sor – az ügyvédnél más fizetendő költség nincs.

Igen! Tudjuk, hogy egy ingatlan eladása rengeteg feladattal jár, ezért segíteni szeretnénk neked az adásvétel minden folyamatában. A Ketzo-n azon kívül, hogy ingyen hirdetheted meg ingatlanodat, tippekkel, javaslatokkal, eladói és vevő protokollal igyekszünk támogatni téged az értékesítési folyamatban, az online chatfelületen pedig közvetlenül kereshetnek meg az érdeklődők - mindezt teljesen ingyen. 

 

És ez még nem minden! Ha a Ketzo-n meghirdetett ingatlanodra vonatkozó vételi ajánlatot 2020. december 31.-ig elfogadod az oldalon, az adásvételi szerződéshez szükséges és kötelező energetikai tanúsítványt a Ketzo most ajándékba elkészítteti neked! 

Mivel a szolgáltatásunk nemrég indult, a Ketzo szolgáltatási területe egyelőre csak Budapestre és a budapesti agglomerációra korlátozódik.  

 

A budapesti agglomerációhoz tartozó települések pontos felsorolását a budapesti agglomeráció területrendezési tervét rögzítő 2005. évi LXIV. törvény 1/1. számú melléklete tartalmazza.

 

A Ketzo szolgáltatási területe így az alábbi településeken érhető el, egyelőre az itt található ingatlanok hirdethetők meg az oldalon:

  1. Budapest
  2. Alsónémedi
  3. Biatorbágy
  4. Budajenő
  5. Budakalász
  6. Budakeszi
  7. Budaörs
  8. Csobánka
  9. Csomád
  10. Csömör
  11. Csörög
  12. Délegyháza
  13. Diósd
  14. Dunabogdány
  15. Dunaharaszti
  16. Dunakeszi
  17. Dunavarsány
  18. Ecser
  19. Erdőkertes
  20. Érd
  21. Felsőpakony
  22. Fót
  23. Göd
  24. Gödöllő
  25. Gyál
  26. Gyömrő
  27. Halásztelek
  28. Herceghalom
  29. Isaszeg
  30. Kerepes
  31. Kistarcsa
  32. Kisoroszi
  33. Leányfalu
  34. Majosháza
  35. Maglód
  36. Mogyoród
  37. Nagykovácsi
  38. Nagytarcsa
  39. Ócsa
  40. Őrbottyán
  41. Páty
  42. Perbál
  43. Pécel
  44. Pilisborosjenő
  45. Piliscsaba
  46. Pilisjászfalu
  47. Pilisszántó
  48. Pilisszentiván
  49. Pilisszentkereszt
  50. Pilisszentlászló
  51. Pilisvörösvár
  52. Pomáz
  53. Pócsmegyer
  54. Pusztazámor
  55. Remeteszőlős
  56. Solymár
  57. Sóskút
  58. Szada
  59. Százhalombatta
  60. Szentendre
  61. Szigethalom
  62. Szigetmonostor
  63. Szigetszentmiklós
  64. Sződ
  65. Sződliget
  66. Tahitótfalu
  67. Taksony
  68. Tárnok
  69. Telki
  70. Tinnye
  71. Tök
  72. Tököl
  73. Törökbálint
  74. Üllő
  75. Üröm
  76. Vác
  77. Vácrátót
  78. Vecsés
  79. Veresegyház
  80. Visegrád
  81. Zsámbék